Jaký bude rok 2022 z pohledu kybernetických hrozeb?

 
Jaký bude rok 2022 z pohledu kybernetických hrozeb?
 

V roce 2022 budou v Česku aktuální především hrozby pro kryptoměny nebo platformu Android a podvody kolem celosvětových sportovních událostí.


V následujícím roce se na poli bezpečnosti v online světě nudit nebudeme. Bezpečnostní specialisté očekávají, že jedním z hlavních cílů budou kryptoměny a pokračovat budou pravděpodobně také útoky na česká hesla a přihlašovací údaje do bankovních služeb.

Rizika nadále porostou pro operační systémy Windows, macOS nebo Android a cílem budou také služby jako MS Exchange, Azure AD a webové prohlížeče MS Edge, Mozilla Firefox či Chromium. Především uživatelé zařízení s operačním systémem Android by měli být opatrní. Prostřednictvím našich chytrých telefonů čím dál více nakupujeme v e-shopech a využíváme elektronické bankovnictví. I v jejich případě bychom tak neměli zapomínat na spolehlivou antivirovou ochranu.

Celosvětové sportovní události jako zdroj podvodů

Rizika s sebou nese každá doba, a ani pandemie koronaviru není výjimkou. Konkrétní podvody zaměřené na covid pasy nebo na zaměstnance, kteří pracovali z domova, to jasně dokázaly. Útočníci zkrátka velmi rádi využijí celosvětové události a aktuální ekonomickou situaci ve svých strategiích. Nevyhýbají se ani populárním trendům mezi online hrami nebo seriály na streamovacích službách.

V roce 2022 nás čeká několik akcí s celosvětovým dosahem, například Mistrovství světa ve fotbale nebo Zimní olympijské hry v Pekingu. Útočníci tradičně takových událostí zneužívají i v České republice. Setkáme se tak pravděpodobně se spamy kolem falešných vstupenek, nelegálních streamů nebo podvodných marketingových nabídek.

Velkým lákadlem budou kryptoměny

Není asi velkým překvapením, že útočníci bedlivě sledují i trh s kryptoměnami a reagují na pokles či růst jejich cen. V případě tohoto útoku totiž sledují především návratnost a výši svého zisku. Očekávat tak můžeme podvodné investice nebo tzv. cryptojacking, kterým se označuje nelegální těžba kryptoměn. Útokům se nemusí vyhnout ani NFT.

Co to je NFT?

NFT neboli „nezaměnitelný token“ (anglicky Non-Fungible Token) funguje jako digitální důkaz o vlastnictví, v tuto chvíli nejčastěji nějakého obrázku, videa, skladby nebo herního předmětu. Tokenizovat lze ale například i tweet na sociálních sítích. NFT je jedinečná a unikátní položka, která nese informace o vlastníkovi. Lze ji připodobnit patentu a obchod s ní je podobný tomu s kryptoměnami.

Pozornost si zaslouží ochrana zařízení se systémem Android

V Česku platí dlouhodobě varování před stahováním aplikací mimo oficiální obchod Google Play. A ani v následujícím roce se pravděpodobně nic nezmění.

Malware v případě platformy Android šíří často tzv. droppery. Dropper je typ škodlivého kódu, který napodobuje známé aplikace, často populární hry nebo prémiové nástroje. Ty jsou v oficiálních obchodech zpoplatněné či nedostupné a útočníci je velmi často nabízejí zdarma. Pod tímto maskováním doručí droppery do zařízení častokrát daleko škodlivější kód.

Reklamní malware příští rok posílí

Reklamní malware neboli adware zobrazuje především agresivní nevyžádanou reklamu a může negativně ovlivnit výpočetní výkon zařízení. I když se v tomto případě nejedná o závažné riziko, je jednou z nejčastějších hrozeb. V konečném důsledku může uživatele odlákat prostřednictvím reklamy na manipulativní stránku, kde se z něj útočníci pokusí vylákat citlivé údaje.

Na rozdíl od operačního systému Android či Windows je adware stabilně aktivní v případě operačního systému macOS. Dle předpokladu zájem o zařízení od společnosti Apple v následujícím roce poroste a s tím vzroste i zájem kybernetických útočníků. Celosvětově tak bude adware spíše posilovat.

Zdroj: ESET